Luottamus

Seisotaan ringissä, yksi on silmät kiinni ringin keskellä. Keskellä oleva kaatuu velttona johonkin suuntaan. Ringissä olevat tukevat ja liikuttelevat keskellä olevaa, jonka jalat kuitenkin pysyvät kokoajan samalla kohtaa.

 

Verkko

Istutaan (taas vaihteeksi) ringissä. Otetaan pitkä köysi. Köysi annetaan aina niin että, pitää siitä myös itse kiinni, että lopuksi muodostuu verkko. Annetaan köysi jollekin, jonka kanssa on jotain yhteistä ja sanotaan se yhteinen ääneen. Jos köysi on tarpeeksi pitkä saa siis keksi paljon yhtäläisyyksiä.

Kun puretaan verkko vastakkaisessa järjestyksessä, sanotaan jotain hyvää kaverista, jolle köysi annetaan.

 

Rentoutus

Jokainen ottaa itselleen parin. Toinen parista menee vatsalleen lattialle (maton tms. päälle) ja toinen polvilleen parin viereen. Vartionjohtaja laittaa rauhallista musiikkia soimaan ja samalla neuvoo tai näyttää mitä parille tehdään. Painellaan hellästi koko keho ympäri ja vaikka monta kertaakin. Toinen vaihtoehto on antaa jokaiselle parille tennispallo ja pyörittää sillä hellästi keho ympäri hitaasti ja rauhallisesti.

 

Rentoudutaan

Leikkijät keskittyvät ajatukseen, että jokainen on kylmä, juuri jääkaapista otettu jääpala. Se laitetaan pöydälle, jossa se alkaa vähitellen sulaa. Se muuttuu yhä pienemmäksi ja pienemmäksi ja lopulta pöydälle leviäväksi vesilätäköksi. Rentouttamisen aikana ohjaaja kuvailee tapahtumaa, jolloin rentoutus ja eläytyminen helpottuvat.

 

Kulje kanssani

Leikkijät ovat pareittain. Toisella on silmät kiinni, toinen on ohjaajana takana. Ohjaaja painaa kädellään kevyesti kuljetettavaa selkään lapaluiden väliin silloin, kun kuljetaan suoraan eteenpäin, vasemmalle olkapäälle, kun on käännyttävä vasemmalle ja oikealle olkapäälle, kun on käännyttävä oikealle. Kun ohjaaja irrottaa kokonaan otteensa, on kuljetettavan pysähdyttävä.

Sydänleikki

Tämä on itsetuntoa vahvistava leikki. Jokaiselle annetaan paksusta paperista tai pahvista tehty sydän ja hakaneula, jonka he kiinnittävät toisen selkään. Jokainen kirjoittaa kunkin sydämeen toisesta jotain myönteistä tai jonkin asian, jonka on oppinut tältä. Kun kaikki ovat kirjoittaneet, jokainen lukee itsekseen omaan sydämeen kirjoitettu asiat.

Loistava tähti

Tämän harjoituksen avulla kohennetaan itseluottamusta. Jokainen leikkaa värillisestä paperista ison tähden, jonka keskelle piirtää kuvansa. Sitten hän kirjoittaa tähden jokaiseen sakaraan myönteisiä asioita itsestään. Isolle paperille tai taululle kirjoitetaan otsikoksi: ”Olen tähti! Loistan, koska…” Leikkijöiden tähdistä tehdään linnunrata. Jos leikkijät ovat jo ennestään tuttuja, voi harjoituksen tehdä myös niin, että leikkijät kirjoittavat toisistaan myönteisiä asioita toistensa tähtiin.

Keskittymisleikki

Leikkijät muodostavat pareja. Parit seisovat selät vastakkain silmät kiinni. Parit kääntyvät hitaasti ympäri ja yrittävät löytää toistensa sormenpäät. Leikkiä voi jatkaa etsimällä seuraavaksi esimerkiksi parin kyynärpäät jne.

Aaltoilu

Leikkijät muodostavat piirin. Leikinohjaaja kääntyy oikealle 90 astetta niin, että hän seisoo oikealla puolella olevaa leikkijää kohti. Seuraava leikkijä hänen vasemmalla puolellaan kääntyy myös 90 astetta ja katsoo leikinohjaajaan päin. Samoin kolmas leikkijä jne. Kaikki piirissä olevat tekevät saman. Heti, kun leikinohjaaja huomaa, että liike on kulkenut piirin ympäri, hän aloittaa uuden liikkeen, esimerkiksi nostaa käden ylös. ”Suuri aalto” toteutuu taas. Kun leikinohjaaja taas huomaa liikkeen kulkeneen piirin ympäri, hän alkaa uuden liikkeen (nojaa, kumartuu tms.)

Unelmien sankari

Jokainen piirtää vuorotellen silmät sidottuna suurelle, mieluiten seinään kiinnitetylle paperille unelmiensa sankarin tai sankarittaren kuvan. On piirrettävä pään ääriviivat, simät, nenä, suu, korvat ja hiukset.

Musikaaliset halaukset

Musiikki soi taustalla ja leikkijät kävelevät ympäriinsä. Kun musiikki loppuu, kaksi leikkijää halaa toisiaan. Sitten musiikki alkaa soida ja leikkijät kulkevat taas ympäriinsä. Kun musiikki loppuu, kolme leikkijää halaa toisiaan. Leikin jatkuessa halaavat ryhmät kasvavat ja lopussa kaikki halaavat toisiaan.

Kymmenen sattumanvaraista

Sanomalehdestä leikataan kymmenen sanaa, joita käytetään tarinan lähtökohtana. Kaikki yrittävät käyttää tarinassa sanaa, jonka he ovat sattumanvaraisesti nostaneet. He odottavat oikeaa hetkeä sanansa käyttämiseen. Yksi leikkijöistä aloittaa tarinan käyttäen poimimaansa sanaa. Muutaman lauseen jälkeen joku keskeyttää ja jatkaa tarinaa sisällyttäen oman sanansa siihen. Tällä tavoin ryhmä luo lyhyen, hassun tarinan, jossa on alku, keskivaihe ja loppu.